Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld