Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek