Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen