Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers