Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak