Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek