Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak