Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere