Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën