Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder