Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon