Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen