Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink