Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen