Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën