Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen