Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer