Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak