Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer