Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer