Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik