Het bonenstaak is ongeveer 25 jaar in Eerbeek actief. Het is ooit in Brabant ontdekt in een café. De café eigenaar van Spoorzicht heeft het toen in Eerbeek geïntroduceerd. In die jaren was er ook biljart verenigingen zeer actief in Spoorzicht. Omdat altijd eind van het jaar een nieuw biljartlaken op de tafel kwam heeft men toen besloten om het jaar ludiek af te sluiten met een bonenstaak toernooi. Omdat het in december plaats vind is er toen ook besloten om de prijzen van het toernooi om te zetten naar vlees prijzen, wat voor iedereen wel uit kwam voor de kerstdagen.

Om het toernooi aantrekkelijk te maken is er toen besloten om de hoofdprijs om te zetten naar een halve varken. Dat was dan nummer 1 en de overige plaatsen een grote vleesschotel aflopend in waarde naar de 12e plaats.

In het begin hadden we echt vlees van een halve varken, maar dat was zoveel dat er in de jaren is besloten dat om te zetten naar een waardebon bij de desbetreffende slager. In het begin werd de waarde ludiek met een plastic halve varken uit gereikt.

Het toernooi begint dinsdagavond met 2 voorrondes en finale ronden waar dan 6 personen over gaan naar de halve finalen op zaterdag. Dit herhaald zich woensdag avond en donderavond en vrijdag avond. Dan strijden de 24 personen op zaterdag voor de laatste 12 plaatsen in de finalen.

Deze avonden worden goed bezocht, alleen hebben we de laatste jaren een ladiesavond in gevoegd op de donderdagavond wat speciaal voor de dames zijn. Dat betekend vaak dat we ook wel eens dames in de finalen hebben.

De kosten voor de diverse vleesschalen worden opgeleverd door elke avond een loterij te doen en de opbrengst te gebruiken voor aanschaf vlees. De prijzen voor de loterij komen ook van de winkeliers in het dorp.

De organisatie is ook in handen van vrienden biljartclub VOG in samen werking met de eigenaar van Spoorzicht.

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending:

Video
Categories:: Evenementen Sport en vrije tijd December Eerbeek Keuze van de redactie

Meer verhalen

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman