Eric Borrias, verteller van een wagen vol verhalen, is in Utrecht gekozen tot verteller van het jaar. Borrias was één van de twee vertellers van de eerste twee seizoenen van Een wagen vol verhalen en nog steeds als ambassadeur verbonden aan het project. Tijdens het jaarlijkse Vertel Event van de Stichting Vertellen werd hij unaniem door de vakjury verkozen. Eric zal komend jaar in Nederland en Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.

Eric Borrias, geboren en getogen in Utrecht maar inmiddels al jaren woonachtig in Culemborg, is een succesvol en veelgevraagd verteller. Hij wordt door publiek, pers en vakgenoten geroemd om zijn theatrale vertelvoorstellingen. 

Eric zegt zelf dat hij niets anders kon dan verhalen vertellen. Zijn broers en zussen werden er gek van, maar Eric bleef vertellen, in de schoolkrant of in een cabaretgroepje van Scouting. In 1980 gaat hij in Tiel wonen, daar haakt hij aan bij het vertellerscollectief oRare. Binnen het theater speelt hij verschillende rollen en hij ontwikkelt zijn solovoorstellingen. Die zijn veelal gebaseerd op bekende (kinder)boeken zoals De brief voor de koning, Reis om de wereld in 80 dagen, Erik of het klein insectenboek, De scheepjongens van Bontekoe en het meest recent: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Eric Borrias zat zelf een aantal jaren in het bestuur van de landelijke stichting vertellen, daar riep hij ook de prijs in het leven die hij zaterdag zelf in ontvangst mocht nemen.

Enkele motivaties uit het juryrapport:

Eric Borrias behoort al jaren tot de top van het Nederlandstalige vertellen. Hij weet een groot publiek te bereiken en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het op de kaart zetten van het vertellen in Nederland.

Vanaf de jaren negentig ontwikkelde hij zich tot een begenadigd verteller die jong en oud meeneemt naar andere werelden. Zijn stijl is theatraal, zonder dat hij de authenticiteit uit het oog verliest.

De precisie waarmee hij zijn voorstellingen opbouwt is ongekend. Hij staat altijd in volledig contact met zijn publiek. Dat bleef niet onopgemerkt. In 2007 werd Eric voor zijn voorstelling ‘Binnen de poorten’ (naar het boek van Jules Schelvis) onderscheiden met de Rachel Borzykowski penning.

Kijk meer verhalen van Eric Borrias terug op ons youtubekanaal. Zondagochtend 11.00 uur is Eric Borrias te gast bij In Gelderland Live.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis