Eric Borrias, verteller van een wagen vol verhalen, is in Utrecht gekozen tot verteller van het jaar. Borrias was één van de twee vertellers van de eerste twee seizoenen van Een wagen vol verhalen en nog steeds als ambassadeur verbonden aan het project. Tijdens het jaarlijkse Vertel Event van de Stichting Vertellen werd hij unaniem door de vakjury verkozen. Eric zal komend jaar in Nederland en Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.

Eric Borrias, geboren en getogen in Utrecht maar inmiddels al jaren woonachtig in Culemborg, is een succesvol en veelgevraagd verteller. Hij wordt door publiek, pers en vakgenoten geroemd om zijn theatrale vertelvoorstellingen. 

Eric zegt zelf dat hij niets anders kon dan verhalen vertellen. Zijn broers en zussen werden er gek van, maar Eric bleef vertellen, in de schoolkrant of in een cabaretgroepje van Scouting. In 1980 gaat hij in Tiel wonen, daar haakt hij aan bij het vertellerscollectief oRare. Binnen het theater speelt hij verschillende rollen en hij ontwikkelt zijn solovoorstellingen. Die zijn veelal gebaseerd op bekende (kinder)boeken zoals De brief voor de koning, Reis om de wereld in 80 dagen, Erik of het klein insectenboek, De scheepjongens van Bontekoe en het meest recent: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Eric Borrias zat zelf een aantal jaren in het bestuur van de landelijke stichting vertellen, daar riep hij ook de prijs in het leven die hij zaterdag zelf in ontvangst mocht nemen.

Enkele motivaties uit het juryrapport:

Eric Borrias behoort al jaren tot de top van het Nederlandstalige vertellen. Hij weet een groot publiek te bereiken en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het op de kaart zetten van het vertellen in Nederland.

Vanaf de jaren negentig ontwikkelde hij zich tot een begenadigd verteller die jong en oud meeneemt naar andere werelden. Zijn stijl is theatraal, zonder dat hij de authenticiteit uit het oog verliest.

De precisie waarmee hij zijn voorstellingen opbouwt is ongekend. Hij staat altijd in volledig contact met zijn publiek. Dat bleef niet onopgemerkt. In 2007 werd Eric voor zijn voorstelling ‘Binnen de poorten’ (naar het boek van Jules Schelvis) onderscheiden met de Rachel Borzykowski penning.

Kijk meer verhalen van Eric Borrias terug op ons youtubekanaal. Zondagochtend 11.00 uur is Eric Borrias te gast bij In Gelderland Live.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay