Eric Borrias, verteller van een wagen vol verhalen, is in Utrecht gekozen tot verteller van het jaar. Borrias was één van de twee vertellers van de eerste twee seizoenen van Een wagen vol verhalen en nog steeds als ambassadeur verbonden aan het project. Tijdens het jaarlijkse Vertel Event van de Stichting Vertellen werd hij unaniem door de vakjury verkozen. Eric zal komend jaar in Nederland en Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.

Eric Borrias, geboren en getogen in Utrecht maar inmiddels al jaren woonachtig in Culemborg, is een succesvol en veelgevraagd verteller. Hij wordt door publiek, pers en vakgenoten geroemd om zijn theatrale vertelvoorstellingen. 

Eric zegt zelf dat hij niets anders kon dan verhalen vertellen. Zijn broers en zussen werden er gek van, maar Eric bleef vertellen, in de schoolkrant of in een cabaretgroepje van Scouting. In 1980 gaat hij in Tiel wonen, daar haakt hij aan bij het vertellerscollectief oRare. Binnen het theater speelt hij verschillende rollen en hij ontwikkelt zijn solovoorstellingen. Die zijn veelal gebaseerd op bekende (kinder)boeken zoals De brief voor de koning, Reis om de wereld in 80 dagen, Erik of het klein insectenboek, De scheepjongens van Bontekoe en het meest recent: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Eric Borrias zat zelf een aantal jaren in het bestuur van de landelijke stichting vertellen, daar riep hij ook de prijs in het leven die hij zaterdag zelf in ontvangst mocht nemen.

Enkele motivaties uit het juryrapport:

Eric Borrias behoort al jaren tot de top van het Nederlandstalige vertellen. Hij weet een groot publiek te bereiken en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het op de kaart zetten van het vertellen in Nederland.

Vanaf de jaren negentig ontwikkelde hij zich tot een begenadigd verteller die jong en oud meeneemt naar andere werelden. Zijn stijl is theatraal, zonder dat hij de authenticiteit uit het oog verliest.

De precisie waarmee hij zijn voorstellingen opbouwt is ongekend. Hij staat altijd in volledig contact met zijn publiek. Dat bleef niet onopgemerkt. In 2007 werd Eric voor zijn voorstelling ‘Binnen de poorten’ (naar het boek van Jules Schelvis) onderscheiden met de Rachel Borzykowski penning.

Kijk meer verhalen van Eric Borrias terug op ons youtubekanaal. Zondagochtend 11.00 uur is Eric Borrias te gast bij In Gelderland Live.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks