Eric Borrias, verteller van een wagen vol verhalen, is in Utrecht gekozen tot verteller van het jaar. Borrias was één van de twee vertellers van de eerste twee seizoenen van Een wagen vol verhalen en nog steeds als ambassadeur verbonden aan het project. Tijdens het jaarlijkse Vertel Event van de Stichting Vertellen werd hij unaniem door de vakjury verkozen. Eric zal komend jaar in Nederland en Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.

Eric Borrias, geboren en getogen in Utrecht maar inmiddels al jaren woonachtig in Culemborg, is een succesvol en veelgevraagd verteller. Hij wordt door publiek, pers en vakgenoten geroemd om zijn theatrale vertelvoorstellingen. 

Eric zegt zelf dat hij niets anders kon dan verhalen vertellen. Zijn broers en zussen werden er gek van, maar Eric bleef vertellen, in de schoolkrant of in een cabaretgroepje van Scouting. In 1980 gaat hij in Tiel wonen, daar haakt hij aan bij het vertellerscollectief oRare. Binnen het theater speelt hij verschillende rollen en hij ontwikkelt zijn solovoorstellingen. Die zijn veelal gebaseerd op bekende (kinder)boeken zoals De brief voor de koning, Reis om de wereld in 80 dagen, Erik of het klein insectenboek, De scheepjongens van Bontekoe en het meest recent: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Eric Borrias zat zelf een aantal jaren in het bestuur van de landelijke stichting vertellen, daar riep hij ook de prijs in het leven die hij zaterdag zelf in ontvangst mocht nemen.

Enkele motivaties uit het juryrapport:

Eric Borrias behoort al jaren tot de top van het Nederlandstalige vertellen. Hij weet een groot publiek te bereiken en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het op de kaart zetten van het vertellen in Nederland.

Vanaf de jaren negentig ontwikkelde hij zich tot een begenadigd verteller die jong en oud meeneemt naar andere werelden. Zijn stijl is theatraal, zonder dat hij de authenticiteit uit het oog verliest.

De precisie waarmee hij zijn voorstellingen opbouwt is ongekend. Hij staat altijd in volledig contact met zijn publiek. Dat bleef niet onopgemerkt. In 2007 werd Eric voor zijn voorstelling ‘Binnen de poorten’ (naar het boek van Jules Schelvis) onderscheiden met de Rachel Borzykowski penning.

Kijk meer verhalen van Eric Borrias terug op ons youtubekanaal. Zondagochtend 11.00 uur is Eric Borrias te gast bij In Gelderland Live.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo