Eric Borrias, verteller van een wagen vol verhalen, is in Utrecht gekozen tot verteller van het jaar. Borrias was één van de twee vertellers van de eerste twee seizoenen van Een wagen vol verhalen en nog steeds als ambassadeur verbonden aan het project. Tijdens het jaarlijkse Vertel Event van de Stichting Vertellen werd hij unaniem door de vakjury verkozen. Eric zal komend jaar in Nederland en Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.

Eric Borrias, geboren en getogen in Utrecht maar inmiddels al jaren woonachtig in Culemborg, is een succesvol en veelgevraagd verteller. Hij wordt door publiek, pers en vakgenoten geroemd om zijn theatrale vertelvoorstellingen. 

Eric zegt zelf dat hij niets anders kon dan verhalen vertellen. Zijn broers en zussen werden er gek van, maar Eric bleef vertellen, in de schoolkrant of in een cabaretgroepje van Scouting. In 1980 gaat hij in Tiel wonen, daar haakt hij aan bij het vertellerscollectief oRare. Binnen het theater speelt hij verschillende rollen en hij ontwikkelt zijn solovoorstellingen. Die zijn veelal gebaseerd op bekende (kinder)boeken zoals De brief voor de koning, Reis om de wereld in 80 dagen, Erik of het klein insectenboek, De scheepjongens van Bontekoe en het meest recent: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Eric Borrias zat zelf een aantal jaren in het bestuur van de landelijke stichting vertellen, daar riep hij ook de prijs in het leven die hij zaterdag zelf in ontvangst mocht nemen.

Enkele motivaties uit het juryrapport:

Eric Borrias behoort al jaren tot de top van het Nederlandstalige vertellen. Hij weet een groot publiek te bereiken en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het op de kaart zetten van het vertellen in Nederland.

Vanaf de jaren negentig ontwikkelde hij zich tot een begenadigd verteller die jong en oud meeneemt naar andere werelden. Zijn stijl is theatraal, zonder dat hij de authenticiteit uit het oog verliest.

De precisie waarmee hij zijn voorstellingen opbouwt is ongekend. Hij staat altijd in volledig contact met zijn publiek. Dat bleef niet onopgemerkt. In 2007 werd Eric voor zijn voorstelling ‘Binnen de poorten’ (naar het boek van Jules Schelvis) onderscheiden met de Rachel Borzykowski penning.

Kijk meer verhalen van Eric Borrias terug op ons youtubekanaal. Zondagochtend 11.00 uur is Eric Borrias te gast bij In Gelderland Live.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo