Ik praat over zo'n 58 jaar geleden.

Ik was een kind van een jaar of 12 en woonde ten zuiden van de spoorbaan in Velp. Dat was sowieso een heel verschil met het wonen ten noorden van de spoorbaan. Maar daar kom ik misschien later nog wel eens op terug.

Ik woonde dus in Velp Zuid en als we vrij waren hadden we veel mogelijkheden om ons te vermaken. We konden met pijl en boog naar Beekhuizen om in de bossen riddertje of iets dergelijks te spelen. Ook konden we slootje springen of kikkerdril vangen in de uiterwaarden van de IJssel.

Maar vaak gingen we zwemmen in de IJssel. Als je binnen de kribben bleef had je niet zoveel last van de stroming, maar als je daar buiten kwam dreef je lekker mee richting Rheden en moest je terug lopen, want zwemmen tegen de stroom in was voor ons niet weggelegd.

Het spannendste was "bootje pikken". Je wachtte tot er een beladen, dus diep liggende boot aankwam en je ging er voor liggen en op het laatste moment zwom je iets opzij zodat je de reling aan de zijkant kon beetpakken en zo klom je aan boord en voer je een eind mee. Als het schip richting Arnhem voer bleef je aan boord tot de kop van de IJssel. Dat is waar de IJssel zich afsplitst van de Rijn. Je liet je dan heerlijk terugdrijven naar Velp.

Als je een boot richting Rheden had ging je in De Steeg of Ellecom van boord en wachtte je aan de oever op een boot richting Velp. Als die niet kwam had je pech en werd het lopen. Je kwam dan veel te laat thuis en dan zwaaide er wat. Toen hadden ze nog niet gehoord van hoe slecht een corrigerende tik zou zijn. En ik ben heel wat keren op die manier gecorrigeerd en toch nog groot geworden. Maar dat terzijde.

Als je voor een schip lag moest je goed uitkijken dat dat schip geen zij-schroeven had, want dat was gevaarlijk en dan liet je dat schip op een grote afstand aan je neus voorbij gaan.

En, als je pech had, trof je een schipper die niet wilde dat je aan boord kwam. Vaak werd dan een vetspuit gebruikt en sprong je snel weer het water in.

Met de wetenschap van nu ben ik ontzettend blij dat ik mijn jeugd in die tijd op die plaats heb kunnen doorbrengen.

Categories:: Sport en vrije tijd Kindertijd Velp

Meer verhalen

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp