Ik praat over zo'n 58 jaar geleden.

Ik was een kind van een jaar of 12 en woonde ten zuiden van de spoorbaan in Velp. Dat was sowieso een heel verschil met het wonen ten noorden van de spoorbaan. Maar daar kom ik misschien later nog wel eens op terug.

Ik woonde dus in Velp Zuid en als we vrij waren hadden we veel mogelijkheden om ons te vermaken. We konden met pijl en boog naar Beekhuizen om in de bossen riddertje of iets dergelijks te spelen. Ook konden we slootje springen of kikkerdril vangen in de uiterwaarden van de IJssel.

Maar vaak gingen we zwemmen in de IJssel. Als je binnen de kribben bleef had je niet zoveel last van de stroming, maar als je daar buiten kwam dreef je lekker mee richting Rheden en moest je terug lopen, want zwemmen tegen de stroom in was voor ons niet weggelegd.

Het spannendste was "bootje pikken". Je wachtte tot er een beladen, dus diep liggende boot aankwam en je ging er voor liggen en op het laatste moment zwom je iets opzij zodat je de reling aan de zijkant kon beetpakken en zo klom je aan boord en voer je een eind mee. Als het schip richting Arnhem voer bleef je aan boord tot de kop van de IJssel. Dat is waar de IJssel zich afsplitst van de Rijn. Je liet je dan heerlijk terugdrijven naar Velp.

Als je een boot richting Rheden had ging je in De Steeg of Ellecom van boord en wachtte je aan de oever op een boot richting Velp. Als die niet kwam had je pech en werd het lopen. Je kwam dan veel te laat thuis en dan zwaaide er wat. Toen hadden ze nog niet gehoord van hoe slecht een corrigerende tik zou zijn. En ik ben heel wat keren op die manier gecorrigeerd en toch nog groot geworden. Maar dat terzijde.

Als je voor een schip lag moest je goed uitkijken dat dat schip geen zij-schroeven had, want dat was gevaarlijk en dan liet je dat schip op een grote afstand aan je neus voorbij gaan.

En, als je pech had, trof je een schipper die niet wilde dat je aan boord kwam. Vaak werd dan een vetspuit gebruikt en sprong je snel weer het water in.

Met de wetenschap van nu ben ik ontzettend blij dat ik mijn jeugd in die tijd op die plaats heb kunnen doorbrengen.

Categories:: Sport en vrije tijd Kindertijd Velp

Meer verhalen

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet