Volgens oud volksgeloof verschenen bij het invallen van de duisternis op de Lochemse Berg – en elders in Oost-Nederland – Witte Wieven. Dat waren vrouwelijke geestverschijningen, die bemoeizucht ongenadig afstraften. Dit is hun verhaal, zoals verteld door bakker Postel in Zwiep.

Aan de rand van de Lochemse berg woonde een boer met veel land en een struise dochter. Ze heette Johanna en had een oogje op Albert, zoon van arme boeren. Maar haar vader vond de welgestelde boerenzoon Hendrik een betere partij en wees Albert de deur. Verdrietig vanwege deze afwijzing reed Albert 's avonds de berg op en raakte de weg kwijt. Onverwacht doemden witte gedaanten op die paard en ruiter zomaar oppakten en in omgekeerde richting terugzetten. Pas toen zag Albert de afgrond van de Witte Wieven kuil, waar hij anders ingestort was. Als dank bracht Albert de volgende dag een huisgebakken koek naar de kuil en liet die daar op een schotel achter.

Hendrik kon Johanna niet bekoren. Wat haar vader ook zei, voor haar bleef Albert favoriet. Toen stelde vader voor ze een proef te laten afleggen. In het nachtelijk duister moesten ze naar de witte wieven kuil rijden en daar een ijzeren haarspit inwerpen met de woorden: "Witte wieven wit, hier breng ik oe het spit". Wie het eerst terug was zou Johanna als vrouw krijgen. Hendrik had het snelste paard, maar werd bang in het donkere bos. Hij gooide het spit in de struiken en reed in galop naar huis.

Albert, gedreven door de liefde, reed zonder aarzeling naar de kuil, wierp het haarspit erin en riep: "Witte wieven wit, hier breng ik oe het spit". Krijsend kwamen de witte wieven te voorschijn en achtervolgden Albert op zijn terugtocht. Eén van hen had het spit opgevangen en zat Albert zo dicht op de hielen, dat hij haar hete adem in zijn nek voelde. Johanna had een lamp op de deel gezet en stond gespannen op Albert te wachten. Zodra die de deel op reed gooide Johanna de deur achter hem dicht, vlak voor het witte wief. Deze gooide van woede het spit achter Albert aan. Trillend bleef het steken in de deur. Albert en Johanna omarmden elkaar en trouwden in het voorjaar. De volgende dag lag op de stoep van de boerderij een haarspit op een schotel, net als waar de koek op had gelegen. Haarspit én schotel waren van goud! De Witte Wieven bleken Albert en Johanna goedgezind en ze leefden nog lang en gelukkig.

Gerelateerde verhalen

Witte Wieven bij Solse Gat Witte Wieven bij Solse Gat

AudioGalerij
Categories:: Streek-en volksverhalen Sage Volksgeloof Zwiep Lochem Keuze van de redactie

Meer verhalen

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak