Als bruidspaar nodig je de buurt uit voor je feest. Feesten doe je samen! Familie is familie en deed niet mee aan gebruiken in de buurt als mooi maken ed. Je nodigt jong en oud uit. Want als je de jonge buurt liet zitten, merkte je al gauw dat ze niet stonden te popelen om je te helpen bij hooien, afkalven en dergelijke zaken.

Wie maakt er mooi?

Gebruikelijk is dat de jonge buurt (dat zijn alle ongehuwde buurtbewoners vanaf 12 jaar) bij een bruiloft (in ons geval dus een groene bruiloft) mooi maakt. De naaste buren (van ons dus was dat de fam. Bloemenkolk) (Hengelderweg/Gravenstraat) organiseerden een avond om alles te bespreken. Deze buren hebben dan inmiddels aan het bruidspaar gevraagd wat ze wensen aan groen maken en wat ze als cadeau willen en wie er uit de buurt als gasten zijn uitgenodigd. Op die besprekingsavond werd dus gewerkt aan de wensen van het bruidspaar.

Groene bruiloft (als je gaat trouwen)

Er moet groen gehaald worden. En papier en ijzerdraad voor roosjes, een kaart met hulde aan het bruidspaar, serpentines en een welkomstlied. Men spreekt het bedrag af wat per persoon wordt gegeven. Van dit geld worden eerst de benodigdheden, zoals papier etc. gekocht. Men moet er op uit voor de diverse zaken. En er wordt uitgezocht waar de boog is (meestal daar waar die het laatst is gebruikt.) Op de avond voor de bruiloft komt men bij elkaar bij de naaste buur. De meisjes brengen een schaar mee en gaan hard aan het werk met de roosjes. Altijd een oergezellige bezigheid. De jongens zijn buiten aan het werk om het meegebrachte groen op de boog te bevestigen.

De gastvrouw zorgt voor koffie met koek.

De familie van het bruidspaar (in ons geval de ouders van Joop) of het bruidspaar zelf brachten voor deze avond een tas met ‘drinken’ naar de naaste buur. (Wat fris, wat pils een fles wijn en een fles jenever). Die tas moet leeg. Er wordt dus die avond al flink vooruit gefeest. Als de roosjes klaar zijn, de deurboog en de boog achter de stoelen ook, wordt eerst de boog geplaatst voor de voordeur van het huis van het bruidspaar. De meisjes brengen de roosjes en de huldeplaat er op aan.

Dan gaan alle jongelui richting de feestzaal om daar ook een deurboog en een boog achter de stoelen te plaatsen. (tegenwoordig heeft een zaal een vaste boog zowel aan deur als achter de stoelen.) Na het werk wordt ook daar een drankje gebruikt. Uiteraard op kosten van het bruidspaar. Het wordt die avond vaak al erg laat en er wordt veel plezier gemaakt.

Op de dag zelf, als het bruidspaar richting het gemeentehuis is, wordt er (soms) een kinderwagen of iets dergelijks bij/op het dak geplaatst. Die verrassing vindt het bruidspaar de volgende dag.

Inhalen op het feest

Op de avond van de bruiloft wordt het bruidspaar ‘afgezonderd’ tot de hele buurt en alle gasten op het feest zijn gearriveerd. Dan wordt het bruidspaar de zaal ingehaald door het naaste buurmeisje en jongen. Het bruidspaar wordt in de zaal rondgeleid en toegezongen door de aanwezigen met het door de buurt aangekochte/ gemaakte welkomstlied.

Erg leuk om dit te ervaren, maar heel onpraktisch omdat dan alle aanwezigen naderhand het bruidspaar nog moeten feliciteren. Deze ceremonie is dan ook al heel gauw afgeschaft. De buurt overhandigt het cadeau (meestal een enveloppe met inhoud), de kinderen van de lagere school (want ook die hoorden er toen altijd bij) geven samen een bloemetje.

Ze vielen dan ook vaak in slaap, achter je stoel op je jas of iets dergelijks. Het bruidspaar wordt ‘ingewikkeld’ in de serpentines (en closetpapier, soms van de toiletten gehaald van de feestgelegenheid) met de openingsdans. En dan maar feesten!

En de boog weer afbreken…….

Dat mag het bruidspaar zelf doen!

VideoGalerij
Categories:: Van wieg tot graf Versieren Trouwen Naoberschap Voorst Keuze van de redactie

Meer verhalen

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit