Stropen is van alle tijden. Tegenwoordig echter meer om gemakkelijk geld te verkrijgen. De gebruikte middelen zijn ook veel zwaarder bijvoorbeeld met hulp van de auto, verlichting en echte geweren met kogels en niet met hagel. Oorspronkelijk werd gestroopt om in het levensonderhoud te voorzien. Iedere kleine boer of arbeider was grotendeels zelfvoorzienend door zelf een varken en kippen te houden voor vlees en eieren terwijl een groentetuin zorgde voor voldoende groentesoorten voor de zomer en werden ze voor de wintertijd ingekuild of ingemaakt in weckflessen of keulse potten. De konijnen en de duiven kwamen op het groen in de tuin af waar de eigenaar ze trachtte te schieten om zodoende een stukje vlees voor de familie te hebben. Ook werd in het gaas van de rondom afgezette tuin een gat gemaakt en werd voor dit gat een strik van soepel draad gelegd waar het konijn dan met zijn kop inliep en zich zelf in de strik snoerde. Een strik werd ook wel gezet op een wildspoor in het bos. Gestroopt werd meest op klein wild zoals konijnen, duiven en fazanten.

Robin Hood van de Veluwe

Een voorbeeld van een echte stroper is de legendarische Reinder van de Brink. Hij bivakeerde tussen 1893 en 1904 in een zelfgebouwde hut op de “Schuts heide” langs de Schaapsallee, de weg van Laag-Soeren naar de Imbos. In het dorp had hij een goede naam, hij hielp sommige mensen en bij arme gezinnen gooide hij wel eens een gestroopt konijntje om de deur. Eigenlijk was hij een soort Robin Hood van de Veluwe. Op het Badhuis zaten dan wel de rijkere mensen, in het dorp was dat wel anders. Men leed vaak bittere armoede en men had moeite het hoofd boven water te houden. Reinder was eigenlijk een zachtaardig en eerlijk mens. De jachtheren waren niet blij met Reinder ook al omdat hij ze uitdaagde door met gestroopt wild op de nek of in de kruiwagen vlak voor hun huizen langs te lopen naar de markt in Doesburg. Hij maakte zich daardoor gehaat en dat voelde hij ook. Op weg naar Dieren verstopte hij zo lang zijn geweer in het hooi bij Gijs van Eijbergen en nam het op de terugweg weer mee.

Reinder van de Brink bij zijn hut

Moord op Reinder
In 1882 schiet hij na een eerdere ruzie om een bekeuring een veldwachter neer in de kroeg. de man raakt zwaar gewond, maar overleeft (wordt 88). Hiij moet daarvoor 10 jaar de cel in maar komt terug en gaat verder met stropen. Dit tot grote ergernis van de grondeigenaren en mensen met jachtrechten.
Hij kreeg de indruk dat hij achtervolgd werd en vertelde aan de vele vrienden die hij toch had: ”Ze loert op mien”. Dat klopte ook, want enkele dagen later op donderdag 1 december 1904, werd hij `s morgens vroeg gevonden door wasserijmeisjes die vanuit Dieren naar het werk in Laag-Soeren liepen. Dood door een schot hagel en daarna de keel door-gesneden. Ze vonden hem in de bosjes tussen het Leihuis en de boerderij de Nachtegaal, waar in die tijd de familie Schut woonde. De jonge Reinder was nog maar 46 jaar.

Reinder bij zijn aanhouding

Daders nooit gevonden
Er werd uitgebreid onderzoek verricht en veel mensen werden verhoord. De moordenaar heeft de schijn van zelfmoord proberen op te wekken door het mes tegen de keel van het slachtoffer te leggen. Het lag echter met de botte kant in de richting van de keel. Men heeft nooit de werkelijke dader, moordenaar of aanspoorders tot de moord gevonden, men dacht zelfs aan de veldwachter zelf. In Laag-Soeren fluisteren ze wel eens een naam, maar niemand wil er echt over praten.

Categories:: Streek-en volksverhalen Laag Soeren Boerengebruik Familietraditie

Meer verhalen

Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet