In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman