In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen