In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar