In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak