In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink