In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen