In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias