Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es