Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef