De ribbetjes van het varken, die we tegenwoordig ook kennen onder de naam krabbetjes, werden vroeger soms gezouten om ze beter te kunnen bewaren. Op de Veluwe ontstond door deze bewerking een ouderwetse specialiteit die bij de plaatselijke slager nog steeds te koop is. De 'schellar'. Dat zouten gebeurde met behulp van in water opgelost zout de pekel of ze werden gewoon ingewreven met puur zout. Men liet de ribbetjes gewoon een paar weken liggen, meestal in een pekelvat (foto) en dan waren ze voldoende gezouten. Naar de huidige maatstaven waren ze dan 'bremzout'. Tot slot werden ze in de buitenlucht te drogen gehangen. Na verloop van tijd droogden ze dan helemaal in en werden steeds harder. Voor het eten werden ze een tijdje geweekt in koud water om ze wat te ontzouten en zachter te maken en vervolgens werden ze bovenop de stamppot meegekookt. De witte vlekken op het product ontstaan door zoutuitslag tijdens het drogen. Door het weken voor het koken gaan die vanzelf weg. Desondanks bleven de schellars nog steeds erg zout. Tegenwoordig worden de schellars wat lichter gezouten, maar de smaak is nog helemaal authentiek.

Gerelateerde verhalen

Borskorn Borskorn
De huisslachting De huisslachting
Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Veluwe Uddel

Meer verhalen

Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers