De ribbetjes van het varken, die we tegenwoordig ook kennen onder de naam krabbetjes, werden vroeger soms gezouten om ze beter te kunnen bewaren. Op de Veluwe ontstond door deze bewerking een ouderwetse specialiteit die bij de plaatselijke slager nog steeds te koop is. De 'schellar'. Dat zouten gebeurde met behulp van in water opgelost zout de pekel of ze werden gewoon ingewreven met puur zout. Men liet de ribbetjes gewoon een paar weken liggen, meestal in een pekelvat (foto) en dan waren ze voldoende gezouten. Naar de huidige maatstaven waren ze dan 'bremzout'. Tot slot werden ze in de buitenlucht te drogen gehangen. Na verloop van tijd droogden ze dan helemaal in en werden steeds harder. Voor het eten werden ze een tijdje geweekt in koud water om ze wat te ontzouten en zachter te maken en vervolgens werden ze bovenop de stamppot meegekookt. De witte vlekken op het product ontstaan door zoutuitslag tijdens het drogen. Door het weken voor het koken gaan die vanzelf weg. Desondanks bleven de schellars nog steeds erg zout. Tegenwoordig worden de schellars wat lichter gezouten, maar de smaak is nog helemaal authentiek.

Gerelateerde verhalen

Borskorn Borskorn
De huisslachting De huisslachting
Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Veluwe Uddel

Meer verhalen

Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling