De ribbetjes van het varken, die we tegenwoordig ook kennen onder de naam krabbetjes, werden vroeger soms gezouten om ze beter te kunnen bewaren. Op de Veluwe ontstond door deze bewerking een ouderwetse specialiteit die bij de plaatselijke slager nog steeds te koop is. De 'schellar'. Dat zouten gebeurde met behulp van in water opgelost zout de pekel of ze werden gewoon ingewreven met puur zout. Men liet de ribbetjes gewoon een paar weken liggen, meestal in een pekelvat (foto) en dan waren ze voldoende gezouten. Naar de huidige maatstaven waren ze dan 'bremzout'. Tot slot werden ze in de buitenlucht te drogen gehangen. Na verloop van tijd droogden ze dan helemaal in en werden steeds harder. Voor het eten werden ze een tijdje geweekt in koud water om ze wat te ontzouten en zachter te maken en vervolgens werden ze bovenop de stamppot meegekookt. De witte vlekken op het product ontstaan door zoutuitslag tijdens het drogen. Door het weken voor het koken gaan die vanzelf weg. Desondanks bleven de schellars nog steeds erg zout. Tegenwoordig worden de schellars wat lichter gezouten, maar de smaak is nog helemaal authentiek.

Gerelateerde verhalen

Borskorn Borskorn
De huisslachting De huisslachting
Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Veluwe Uddel

Meer verhalen

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen