De ribbetjes van het varken, die we tegenwoordig ook kennen onder de naam krabbetjes, werden vroeger soms gezouten om ze beter te kunnen bewaren. Op de Veluwe ontstond door deze bewerking een ouderwetse specialiteit die bij de plaatselijke slager nog steeds te koop is. De 'schellar'. Dat zouten gebeurde met behulp van in water opgelost zout de pekel of ze werden gewoon ingewreven met puur zout. Men liet de ribbetjes gewoon een paar weken liggen, meestal in een pekelvat (foto) en dan waren ze voldoende gezouten. Naar de huidige maatstaven waren ze dan 'bremzout'. Tot slot werden ze in de buitenlucht te drogen gehangen. Na verloop van tijd droogden ze dan helemaal in en werden steeds harder. Voor het eten werden ze een tijdje geweekt in koud water om ze wat te ontzouten en zachter te maken en vervolgens werden ze bovenop de stamppot meegekookt. De witte vlekken op het product ontstaan door zoutuitslag tijdens het drogen. Door het weken voor het koken gaan die vanzelf weg. Desondanks bleven de schellars nog steeds erg zout. Tegenwoordig worden de schellars wat lichter gezouten, maar de smaak is nog helemaal authentiek.

Gerelateerde verhalen

Borskorn Borskorn
De huisslachting De huisslachting
Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Veluwe Uddel

Meer verhalen

Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel