Van een slager in Lochem kreeg uw schrijver de hier beschreven tip. Bij de grotere boeren werd vroeger wel eens een koe geslacht. Ter gelegenheid van een feest of omdat de koe niet volledig meer in orde was door de breuk van een poot, om maar eens een voorbeeld te noemen. Niet zelden werd een dergelijke koe, die eigenlijk veel te groot was om snel te consumeren, voor een deel verkocht aan een noaber of een andere geïnteresseerde koper. Ook werden delen van en koe ingelegd in zout zoals de biefstukdelen voor rookvlees. Een interessant artikel was de ‘boskorn’. Die werd gemaakt van de ribbenkast de koe (de klapstuk). De hele borst werd, inclusief de platte botten (ribben) in kleine stukken gesneden en gezaagd, stevig gezouten en opgeslagen in pekelvaten of een Keulse pot. Daardoor kon het vlees langer bewaard worden. Het vlees met been werd gedurende meerdere weken gezouten. Eigenlijk bleef het net zo lang in het zout tot het gegeten werd. Na het zouten ging de borskorn eerst een paar uur in koud water om het zoutgehalte aan de buitenkant wat te verminderen want het vlees was bremzout. Daarna werden de ribben met de maaltijd (hutspot) meegekookt. Het zoute vlees en het aanwezige bot gaven een aparte smaak aan de hutspot.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Lochem

Meer verhalen

Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink