Van oorsprong betekent dauwtrappen heel vroeg opstaan om een wandeling in de natuur te maken. Historici zeggen dat de mensen vroeger op Hemelvaartsdag midden in de nacht op blote voeten zingend in het natte gras dansten. Het trappen zou een zuiverende werking hebben. Vandaar de naam. Die uitleg heeft dus niets te maken met mijn beleving van het dauwtrappen.

Wij gingen vroeger met een hele groep kameraden op de fiets (trappend dus) naar het Montferland. ‘Deerns kieken’, was de achterliggende gedachte. Voor dag en dauw gingen we op pad. Voorzien van een pak brood, melk of ranja in een stopfles en vol goede moed. Het was een beste trip, maar daar merkten we weinig van, lol was de hoofdzaak. Er was echter één maar. We moesten als keurige katholieke jongens naar de kerk. Daar werd door Pa Kwak dan ook uitdrukkelijk op gewezen. En hij zou het controleren gaf hij aan in niet mis te verstane bewoordingen.

Een leugentje om bestwil over de kerkdienst

Bij ons verslag van de dag na thuiskomst werd ons dan ook gevraagd waar we naar de kerk waren geweest en waar de pastoor over had gepreekt. Om te voorkomen dat we door het niet bezoeken van de kerkdienst in de problemen zouden komen deden we het volgende. We planden onze tocht zo dat we op tijd waren voor de dienst in de Heilige Georgiuskerk in Terborg. Daar kwamen we toch langs. We stonden achteraan in de kerk en vertrokken spoorslags wanneer we de preek hadden gehoord. We gingen daarna verder naar het Montferland. We kwamen volop ‘deerns’ tegen, maar had nauwelijks de moed om ze echt aan te spreken lefgozers dat we waren. Een leugentje om bestwil over de kerkdienst was de zwaarste ondeugd die dag.

Vorige week hebben we de kerk in Terborg nog even bekeken uit nostalgische motieven en meteen een nieuwe foto gemaakt. Mijn vrouw vroeg zich toen af of vader Kwak ook werkelijk naar de pastoor zou hebben gebeld. Ik denk van niet. Hij wist wel hoe het werkelijk zat.

Categories:: Feestdagen Fietsen Hemelvaart Mei Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek