Van oorsprong betekent dauwtrappen heel vroeg opstaan om een wandeling in de natuur te maken. Historici zeggen dat de mensen vroeger op Hemelvaartsdag midden in de nacht op blote voeten zingend in het natte gras dansten. Het trappen zou een zuiverende werking hebben. Vandaar de naam. Die uitleg heeft dus niets te maken met mijn beleving van het dauwtrappen.

Wij gingen vroeger met een hele groep kameraden op de fiets (trappend dus) naar het Montferland. ‘Deerns kieken’, was de achterliggende gedachte. Voor dag en dauw gingen we op pad. Voorzien van een pak brood, melk of ranja in een stopfles en vol goede moed. Het was een beste trip, maar daar merkten we weinig van, lol was de hoofdzaak. Er was echter één maar. We moesten als keurige katholieke jongens naar de kerk. Daar werd door Pa Kwak dan ook uitdrukkelijk op gewezen. En hij zou het controleren gaf hij aan in niet mis te verstane bewoordingen.

Een leugentje om bestwil over de kerkdienst

Bij ons verslag van de dag na thuiskomst werd ons dan ook gevraagd waar we naar de kerk waren geweest en waar de pastoor over had gepreekt. Om te voorkomen dat we door het niet bezoeken van de kerkdienst in de problemen zouden komen deden we het volgende. We planden onze tocht zo dat we op tijd waren voor de dienst in de Heilige Georgiuskerk in Terborg. Daar kwamen we toch langs. We stonden achteraan in de kerk en vertrokken spoorslags wanneer we de preek hadden gehoord. We gingen daarna verder naar het Montferland. We kwamen volop ‘deerns’ tegen, maar had nauwelijks de moed om ze echt aan te spreken lefgozers dat we waren. Een leugentje om bestwil over de kerkdienst was de zwaarste ondeugd die dag.

Vorige week hebben we de kerk in Terborg nog even bekeken uit nostalgische motieven en meteen een nieuwe foto gemaakt. Mijn vrouw vroeg zich toen af of vader Kwak ook werkelijk naar de pastoor zou hebben gebeld. Ik denk van niet. Hij wist wel hoe het werkelijk zat.

Categories:: Feestdagen Fietsen Hemelvaart Mei Keuze van de redactie

Meer verhalen

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil