Van oorsprong betekent dauwtrappen heel vroeg opstaan om een wandeling in de natuur te maken. Historici zeggen dat de mensen vroeger op Hemelvaartsdag midden in de nacht op blote voeten zingend in het natte gras dansten. Het trappen zou een zuiverende werking hebben. Vandaar de naam. Die uitleg heeft dus niets te maken met mijn beleving van het dauwtrappen.

Wij gingen vroeger met een hele groep kameraden op de fiets (trappend dus) naar het Montferland. ‘Deerns kieken’, was de achterliggende gedachte. Voor dag en dauw gingen we op pad. Voorzien van een pak brood, melk of ranja in een stopfles en vol goede moed. Het was een beste trip, maar daar merkten we weinig van, lol was de hoofdzaak. Er was echter één maar. We moesten als keurige katholieke jongens naar de kerk. Daar werd door Pa Kwak dan ook uitdrukkelijk op gewezen. En hij zou het controleren gaf hij aan in niet mis te verstane bewoordingen.

Een leugentje om bestwil over de kerkdienst

Bij ons verslag van de dag na thuiskomst werd ons dan ook gevraagd waar we naar de kerk waren geweest en waar de pastoor over had gepreekt. Om te voorkomen dat we door het niet bezoeken van de kerkdienst in de problemen zouden komen deden we het volgende. We planden onze tocht zo dat we op tijd waren voor de dienst in de Heilige Georgiuskerk in Terborg. Daar kwamen we toch langs. We stonden achteraan in de kerk en vertrokken spoorslags wanneer we de preek hadden gehoord. We gingen daarna verder naar het Montferland. We kwamen volop ‘deerns’ tegen, maar had nauwelijks de moed om ze echt aan te spreken lefgozers dat we waren. Een leugentje om bestwil over de kerkdienst was de zwaarste ondeugd die dag.

Vorige week hebben we de kerk in Terborg nog even bekeken uit nostalgische motieven en meteen een nieuwe foto gemaakt. Mijn vrouw vroeg zich toen af of vader Kwak ook werkelijk naar de pastoor zou hebben gebeld. Ik denk van niet. Hij wist wel hoe het werkelijk zat.

Categories:: Feestdagen Fietsen Hemelvaart Mei Keuze van de redactie

Meer verhalen

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen