Van oorsprong betekent dauwtrappen heel vroeg opstaan om een wandeling in de natuur te maken. Historici zeggen dat de mensen vroeger op Hemelvaartsdag midden in de nacht op blote voeten zingend in het natte gras dansten. Het trappen zou een zuiverende werking hebben. Vandaar de naam. Die uitleg heeft dus niets te maken met mijn beleving van het dauwtrappen.

Wij gingen vroeger met een hele groep kameraden op de fiets (trappend dus) naar het Montferland. ‘Deerns kieken’, was de achterliggende gedachte. Voor dag en dauw gingen we op pad. Voorzien van een pak brood, melk of ranja in een stopfles en vol goede moed. Het was een beste trip, maar daar merkten we weinig van, lol was de hoofdzaak. Er was echter één maar. We moesten als keurige katholieke jongens naar de kerk. Daar werd door Pa Kwak dan ook uitdrukkelijk op gewezen. En hij zou het controleren gaf hij aan in niet mis te verstane bewoordingen.

Een leugentje om bestwil over de kerkdienst

Bij ons verslag van de dag na thuiskomst werd ons dan ook gevraagd waar we naar de kerk waren geweest en waar de pastoor over had gepreekt. Om te voorkomen dat we door het niet bezoeken van de kerkdienst in de problemen zouden komen deden we het volgende. We planden onze tocht zo dat we op tijd waren voor de dienst in de Heilige Georgiuskerk in Terborg. Daar kwamen we toch langs. We stonden achteraan in de kerk en vertrokken spoorslags wanneer we de preek hadden gehoord. We gingen daarna verder naar het Montferland. We kwamen volop ‘deerns’ tegen, maar had nauwelijks de moed om ze echt aan te spreken lefgozers dat we waren. Een leugentje om bestwil over de kerkdienst was de zwaarste ondeugd die dag.

Vorige week hebben we de kerk in Terborg nog even bekeken uit nostalgische motieven en meteen een nieuwe foto gemaakt. Mijn vrouw vroeg zich toen af of vader Kwak ook werkelijk naar de pastoor zou hebben gebeld. Ik denk van niet. Hij wist wel hoe het werkelijk zat.

Categories:: Feestdagen Fietsen Hemelvaart Mei Keuze van de redactie

Meer verhalen

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso