Van oorsprong betekent dauwtrappen heel vroeg opstaan om een wandeling in de natuur te maken. Historici zeggen dat de mensen vroeger op Hemelvaartsdag midden in de nacht op blote voeten zingend in het natte gras dansten. Het trappen zou een zuiverende werking hebben. Vandaar de naam. Die uitleg heeft dus niets te maken met mijn beleving van het dauwtrappen.

Wij gingen vroeger met een hele groep kameraden op de fiets (trappend dus) naar het Montferland. ‘Deerns kieken’, was de achterliggende gedachte. Voor dag en dauw gingen we op pad. Voorzien van een pak brood, melk of ranja in een stopfles en vol goede moed. Het was een beste trip, maar daar merkten we weinig van, lol was de hoofdzaak. Er was echter één maar. We moesten als keurige katholieke jongens naar de kerk. Daar werd door Pa Kwak dan ook uitdrukkelijk op gewezen. En hij zou het controleren gaf hij aan in niet mis te verstane bewoordingen.

Een leugentje om bestwil over de kerkdienst

Bij ons verslag van de dag na thuiskomst werd ons dan ook gevraagd waar we naar de kerk waren geweest en waar de pastoor over had gepreekt. Om te voorkomen dat we door het niet bezoeken van de kerkdienst in de problemen zouden komen deden we het volgende. We planden onze tocht zo dat we op tijd waren voor de dienst in de Heilige Georgiuskerk in Terborg. Daar kwamen we toch langs. We stonden achteraan in de kerk en vertrokken spoorslags wanneer we de preek hadden gehoord. We gingen daarna verder naar het Montferland. We kwamen volop ‘deerns’ tegen, maar had nauwelijks de moed om ze echt aan te spreken lefgozers dat we waren. Een leugentje om bestwil over de kerkdienst was de zwaarste ondeugd die dag.

Vorige week hebben we de kerk in Terborg nog even bekeken uit nostalgische motieven en meteen een nieuwe foto gemaakt. Mijn vrouw vroeg zich toen af of vader Kwak ook werkelijk naar de pastoor zou hebben gebeld. Ik denk van niet. Hij wist wel hoe het werkelijk zat.

Categories:: Feestdagen Fietsen Hemelvaart Mei Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak