Van oorsprong betekent dauwtrappen heel vroeg opstaan om een wandeling in de natuur te maken. Historici zeggen dat de mensen vroeger op Hemelvaartsdag midden in de nacht op blote voeten zingend in het natte gras dansten. Het trappen zou een zuiverende werking hebben. Vandaar de naam. Die uitleg heeft dus niets te maken met mijn beleving van het dauwtrappen.

Wij gingen vroeger met een hele groep kameraden op de fiets (trappend dus) naar het Montferland. ‘Deerns kieken’, was de achterliggende gedachte. Voor dag en dauw gingen we op pad. Voorzien van een pak brood, melk of ranja in een stopfles en vol goede moed. Het was een beste trip, maar daar merkten we weinig van, lol was de hoofdzaak. Er was echter één maar. We moesten als keurige katholieke jongens naar de kerk. Daar werd door Pa Kwak dan ook uitdrukkelijk op gewezen. En hij zou het controleren gaf hij aan in niet mis te verstane bewoordingen.

Een leugentje om bestwil over de kerkdienst

Bij ons verslag van de dag na thuiskomst werd ons dan ook gevraagd waar we naar de kerk waren geweest en waar de pastoor over had gepreekt. Om te voorkomen dat we door het niet bezoeken van de kerkdienst in de problemen zouden komen deden we het volgende. We planden onze tocht zo dat we op tijd waren voor de dienst in de Heilige Georgiuskerk in Terborg. Daar kwamen we toch langs. We stonden achteraan in de kerk en vertrokken spoorslags wanneer we de preek hadden gehoord. We gingen daarna verder naar het Montferland. We kwamen volop ‘deerns’ tegen, maar had nauwelijks de moed om ze echt aan te spreken lefgozers dat we waren. Een leugentje om bestwil over de kerkdienst was de zwaarste ondeugd die dag.

Vorige week hebben we de kerk in Terborg nog even bekeken uit nostalgische motieven en meteen een nieuwe foto gemaakt. Mijn vrouw vroeg zich toen af of vader Kwak ook werkelijk naar de pastoor zou hebben gebeld. Ik denk van niet. Hij wist wel hoe het werkelijk zat.

Categories:: Feestdagen Fietsen Hemelvaart Mei Keuze van de redactie

Meer verhalen

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter