Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak