Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink