Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek