Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink