Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud