Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye