Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn