Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet