Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet