Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak