Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten