Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os