Het is zaterdag, 9 uur in de ochtend. De Olde Waskupen maken zich op om naar de kerk te gaan voor de heilige eucharistie viering die om half tien begint.

In een mooie dienst, voorgegaan door pastoor Jurgen Jansen die zijn best doet om de mis in het dialect te verzorgen, klinken de geweldige tonen van de Eternal Singers. Met mooie carnavalsliederen en het motto lied, waarbij de Olde Waskupen ingetogen meezingen, geven zij de dienst een extra dimensie.

Na afloop van de dienst trekken de carnavalisten in optocht naar het stadsplein waar met een mooie ceremonie het jeugdmonument wordt onthuld door de jeugdprins. Hiermee is het jeugdcarnaval van d’Olde Waskupen officieel geopend. Het grote carnavalsfeest zelf was vrijdagavond al geopend door Prins Henk 2e met het onthullen van het monument en de officiële receptie. Deze ochtend heeft Prins Henk 2e dus alleen een bijrol, hij staat in de schaduw van zijn jeugdhoogheid Prins Dave I. Gezamenlijk trekken jong en oud naar zalencentrum de Gracht om samen een groot blagenbal te vieren. Carnaval vieren kun je per slot van rekening niet jong genoeg leren.

Terwijl de kleine Olde Waskupen nog een poosje doorvieren trekken de grote Prins, het college van oud Prinsen en het bestuur deze middag door Waskuupstad. Zoals gebruikelijk wordt 's-Heerenberg, tijdens carnaval omgedoopt tot Waskuupstad, prachtig versierd. Alle bewoners van straten en buurten zijn al de hele dag in de weer om de straat zo mooi mogelijk te versieren. Aan het college van oud Prinsen de taak om hier de mooiste uit te selecteren en die in het zonnetje te zetten. Nadat de straten versierd zijn komen de buurten, straten, buurtschappen samen om met de straat of buurt een straatversierfeest te vieren. Op allerlei plekken in garages, tenten, kelders en buurthuizen wordt het carnaval groots gevierd, hiervoor wordt gezamenlijk ingekocht of iedereen brengt spontaan iets mee. Dergelijke feesten zijn uiteraard niet compleet zonder een bezoek van de hoogheid met zijn gevolg of/en het Waskupenbestuur. Deze bezoeken op deze middag gemiddeld zo'n 12 tot 13 feesten. Ook diverse dweilorkesten trekken rond om de feesten op te luisteren met opzwepende klanken.

Deze carnavalsmiddag, met afstand de leukste middag van het hele carnavalsfeest, laat maar weer eens zien waar het carnaval echt gevierd wordt en hoe het feest mensen samen brengt. Genieten in zijn puurste vorm. Na deze intensieve dag gaan bestuur en Prins nog langs diverse café's en zalen om rond middernacht huiswaarts te treden en in te zetten op de nodige rust want carnavalszondag klopt al bijna aan de deur.

Categories:: Evenementen 's-Heerenberg Religie Carnaval Februari

Meer verhalen

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters