Het is zaterdag, 9 uur in de ochtend. De Olde Waskupen maken zich op om naar de kerk te gaan voor de heilige eucharistie viering die om half tien begint.

In een mooie dienst, voorgegaan door pastoor Jurgen Jansen die zijn best doet om de mis in het dialect te verzorgen, klinken de geweldige tonen van de Eternal Singers. Met mooie carnavalsliederen en het motto lied, waarbij de Olde Waskupen ingetogen meezingen, geven zij de dienst een extra dimensie.

Na afloop van de dienst trekken de carnavalisten in optocht naar het stadsplein waar met een mooie ceremonie het jeugdmonument wordt onthuld door de jeugdprins. Hiermee is het jeugdcarnaval van d’Olde Waskupen officieel geopend. Het grote carnavalsfeest zelf was vrijdagavond al geopend door Prins Henk 2e met het onthullen van het monument en de officiële receptie. Deze ochtend heeft Prins Henk 2e dus alleen een bijrol, hij staat in de schaduw van zijn jeugdhoogheid Prins Dave I. Gezamenlijk trekken jong en oud naar zalencentrum de Gracht om samen een groot blagenbal te vieren. Carnaval vieren kun je per slot van rekening niet jong genoeg leren.

Terwijl de kleine Olde Waskupen nog een poosje doorvieren trekken de grote Prins, het college van oud Prinsen en het bestuur deze middag door Waskuupstad. Zoals gebruikelijk wordt 's-Heerenberg, tijdens carnaval omgedoopt tot Waskuupstad, prachtig versierd. Alle bewoners van straten en buurten zijn al de hele dag in de weer om de straat zo mooi mogelijk te versieren. Aan het college van oud Prinsen de taak om hier de mooiste uit te selecteren en die in het zonnetje te zetten. Nadat de straten versierd zijn komen de buurten, straten, buurtschappen samen om met de straat of buurt een straatversierfeest te vieren. Op allerlei plekken in garages, tenten, kelders en buurthuizen wordt het carnaval groots gevierd, hiervoor wordt gezamenlijk ingekocht of iedereen brengt spontaan iets mee. Dergelijke feesten zijn uiteraard niet compleet zonder een bezoek van de hoogheid met zijn gevolg of/en het Waskupenbestuur. Deze bezoeken op deze middag gemiddeld zo'n 12 tot 13 feesten. Ook diverse dweilorkesten trekken rond om de feesten op te luisteren met opzwepende klanken.

Deze carnavalsmiddag, met afstand de leukste middag van het hele carnavalsfeest, laat maar weer eens zien waar het carnaval echt gevierd wordt en hoe het feest mensen samen brengt. Genieten in zijn puurste vorm. Na deze intensieve dag gaan bestuur en Prins nog langs diverse café's en zalen om rond middernacht huiswaarts te treden en in te zetten op de nodige rust want carnavalszondag klopt al bijna aan de deur.

Categories:: Evenementen 's-Heerenberg Religie Carnaval Februari

Meer verhalen

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso