Het is zaterdag, 9 uur in de ochtend. De Olde Waskupen maken zich op om naar de kerk te gaan voor de heilige eucharistie viering die om half tien begint.

In een mooie dienst, voorgegaan door pastoor Jurgen Jansen die zijn best doet om de mis in het dialect te verzorgen, klinken de geweldige tonen van de Eternal Singers. Met mooie carnavalsliederen en het motto lied, waarbij de Olde Waskupen ingetogen meezingen, geven zij de dienst een extra dimensie.

Na afloop van de dienst trekken de carnavalisten in optocht naar het stadsplein waar met een mooie ceremonie het jeugdmonument wordt onthuld door de jeugdprins. Hiermee is het jeugdcarnaval van d’Olde Waskupen officieel geopend. Het grote carnavalsfeest zelf was vrijdagavond al geopend door Prins Henk 2e met het onthullen van het monument en de officiële receptie. Deze ochtend heeft Prins Henk 2e dus alleen een bijrol, hij staat in de schaduw van zijn jeugdhoogheid Prins Dave I. Gezamenlijk trekken jong en oud naar zalencentrum de Gracht om samen een groot blagenbal te vieren. Carnaval vieren kun je per slot van rekening niet jong genoeg leren.

Terwijl de kleine Olde Waskupen nog een poosje doorvieren trekken de grote Prins, het college van oud Prinsen en het bestuur deze middag door Waskuupstad. Zoals gebruikelijk wordt 's-Heerenberg, tijdens carnaval omgedoopt tot Waskuupstad, prachtig versierd. Alle bewoners van straten en buurten zijn al de hele dag in de weer om de straat zo mooi mogelijk te versieren. Aan het college van oud Prinsen de taak om hier de mooiste uit te selecteren en die in het zonnetje te zetten. Nadat de straten versierd zijn komen de buurten, straten, buurtschappen samen om met de straat of buurt een straatversierfeest te vieren. Op allerlei plekken in garages, tenten, kelders en buurthuizen wordt het carnaval groots gevierd, hiervoor wordt gezamenlijk ingekocht of iedereen brengt spontaan iets mee. Dergelijke feesten zijn uiteraard niet compleet zonder een bezoek van de hoogheid met zijn gevolg of/en het Waskupenbestuur. Deze bezoeken op deze middag gemiddeld zo'n 12 tot 13 feesten. Ook diverse dweilorkesten trekken rond om de feesten op te luisteren met opzwepende klanken.

Deze carnavalsmiddag, met afstand de leukste middag van het hele carnavalsfeest, laat maar weer eens zien waar het carnaval echt gevierd wordt en hoe het feest mensen samen brengt. Genieten in zijn puurste vorm. Na deze intensieve dag gaan bestuur en Prins nog langs diverse café's en zalen om rond middernacht huiswaarts te treden en in te zetten op de nodige rust want carnavalszondag klopt al bijna aan de deur.

Categories:: Evenementen 's-Heerenberg Religie Carnaval Februari

Meer verhalen

Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden