Een eenvoudige soep die gedomineerd wordt door in stukken (brokken) gebroken of gesneden sla- of snijbonen, stukken aardappelen en selderijknol. Allemaal ingrediënten die meestal wel in de boerentuin werden verbouwd. Afhankelijk van wat voorhanden was gebruikten de boeren vlees als varkens bovenpoot (hips), verse worst of rundersoepvlees voor de bouillon. Dat gaf een stevige basis. Door de toevoeging van vlees werd de soep een complete maaltijd.

 

Nodig:

2,5 liter water

400 gram poulet of mager soepvlees

1 kg slabonen of snijbonen

5-6 kleine aardappels

1 selderijknol in blokjes

2 uien

peterselie selderie bieslook

zout

 

Bereiding:

Zet het water op met het soepvlees en breng het aan de kook. Het soepvlees heeft circa 1,5 uur nodig om te garen. Voeg de laatste drie kwartier de in stukje gebroken slabonen toe evenals de in brokjes gesneden aardappelen en selderijknol, de klein gesneden uien en de overige gehakte soepgroenten. Laat de soep niet koken maar houd hem tegen de kook aan. Maak ook de groenten niet te gaar zoals ze vroeger deden. Eeen beetje 'beet' maakt de soep extra lekker. Op het laatst de smaak controleren en eventueel wat zout toevoegen.

Gerelateerde verhalen

Dikke Jennensoep Dikke Jennensoep

Categories:: Eten en drinken Recept Streekgerecht Achterhoek

Meer verhalen

Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman