Een eenvoudige soep die gedomineerd wordt door in stukken (brokken) gebroken of gesneden sla- of snijbonen, stukken aardappelen en selderijknol. Allemaal ingrediënten die meestal wel in de boerentuin werden verbouwd. Afhankelijk van wat voorhanden was gebruikten de boeren vlees als varkens bovenpoot (hips), verse worst of rundersoepvlees voor de bouillon. Dat gaf een stevige basis. Door de toevoeging van vlees werd de soep een complete maaltijd.

 

Nodig:

2,5 liter water

400 gram poulet of mager soepvlees

1 kg slabonen of snijbonen

5-6 kleine aardappels

1 selderijknol in blokjes

2 uien

peterselie selderie bieslook

zout

 

Bereiding:

Zet het water op met het soepvlees en breng het aan de kook. Het soepvlees heeft circa 1,5 uur nodig om te garen. Voeg de laatste drie kwartier de in stukje gebroken slabonen toe evenals de in brokjes gesneden aardappelen en selderijknol, de klein gesneden uien en de overige gehakte soepgroenten. Laat de soep niet koken maar houd hem tegen de kook aan. Maak ook de groenten niet te gaar zoals ze vroeger deden. Eeen beetje 'beet' maakt de soep extra lekker. Op het laatst de smaak controleren en eventueel wat zout toevoegen.

Gerelateerde verhalen

Dikke Jennensoep Dikke Jennensoep

Categories:: Eten en drinken Recept Streekgerecht Achterhoek

Meer verhalen

Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer