De strijd om het beste streek- of dialectnummer barst los
Wie dacht dat streekmuziek aan het uitsterven is, heeft het mis. De nummers van Normaal, Jovink en Boh Foi Toch zijn wellicht bekend, maar wist u dat er ook heel veel nieuwe streeknummers worden gemaakt? Gelderland zit vol muziek en met name het genre streek,- en dialectmuziek leeft meer dan ooit! Er worden zelfs verschillende wedstrijden georganiseerd om het mooiste streek,- of dialectnummer te schrijven.

Ode aan Gelderland
Tijdens de uitslagenavond van de provinciale statenverkiezing in het provinciehuis in Arnhem werd bekend dat het Toverbaltheater uit Beneden Leeuwen de grote winnaar is van 'Ode aan Gelderland'. In deze wedstrijd werden Gelderse artiesten uitgedaagd om hun gevoel bij Gelderland te vatten in een ode en zo de provincie muzikaal op de kaart te zetten. Met het nummer Gelderland, in de kroon van Nederland van Margriet Eshuijs en Maarten Peters won de theaterwerkplaats voor mensen met een handicap zowel de jury- als publieksprijs.Het dialectenfestival Plat Gespöld

Na het grote succes van vorig jaar besloot het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers samen met streektaalschrijver,- en zanger Frans van Gorkum dit festival opnieuw te organiseren in 2015. Het doel van het festival Plat Gespöld is de streektaal onder de aandacht brengen bij een breed publiek. De winnaar ontvangt de 'Gelderse Kleiroze'. De vakjury koos de band Cedar Grove tot winnaar 2014. Dit jaar zijn Joop Boxstart, Henry Welling en Kiek now us genomineerd. Op 28 maart maakt de jury, bestaande uit acht radiomakers uit de regio, de winnaar bekend.


width:25%; height:auto;

Dit jaar is er voor de eerste keer ook een publieksprijs. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete nummer. Op 25 april zal de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt worden.


Zaterdag 28 maart in 't Brewinc in Doetinchem
Zaterdag 25 april in De Keizers kroon in Ruurlo

Nieuw onderdeel in Een wagen vol verhalen
In het vorige seizoen van Een wagen vol verhalen was de Liemerse muzikant Joop Boxstart te gast op de wagen vol verhalen, waar hij vertelde over zijn CD 'Disse Kant'. Naar aanleiding van zijn mooie optreden is streekmuziek een nieuw, vast onderdeel in seizoen twee van Een wagen vol verhalen op tv bij Omroep Gelderland. Vanaf 30 maart kunt u wekelijks genieten van een muzikant die zingt over zijn of haar streek! Onder de muzikanten op de wagen zijn een aantal kandidaten van de genoemde dialectfestivals.

width:100%; height:auto;

Categories:: Redactioneel Dialect

Meer verhalen

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn