De strijd om het beste streek- of dialectnummer barst los
Wie dacht dat streekmuziek aan het uitsterven is, heeft het mis. De nummers van Normaal, Jovink en Boh Foi Toch zijn wellicht bekend, maar wist u dat er ook heel veel nieuwe streeknummers worden gemaakt? Gelderland zit vol muziek en met name het genre streek,- en dialectmuziek leeft meer dan ooit! Er worden zelfs verschillende wedstrijden georganiseerd om het mooiste streek,- of dialectnummer te schrijven.

Ode aan Gelderland
Tijdens de uitslagenavond van de provinciale statenverkiezing in het provinciehuis in Arnhem werd bekend dat het Toverbaltheater uit Beneden Leeuwen de grote winnaar is van 'Ode aan Gelderland'. In deze wedstrijd werden Gelderse artiesten uitgedaagd om hun gevoel bij Gelderland te vatten in een ode en zo de provincie muzikaal op de kaart te zetten. Met het nummer Gelderland, in de kroon van Nederland van Margriet Eshuijs en Maarten Peters won de theaterwerkplaats voor mensen met een handicap zowel de jury- als publieksprijs.Het dialectenfestival Plat Gespöld

Na het grote succes van vorig jaar besloot het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers samen met streektaalschrijver,- en zanger Frans van Gorkum dit festival opnieuw te organiseren in 2015. Het doel van het festival Plat Gespöld is de streektaal onder de aandacht brengen bij een breed publiek. De winnaar ontvangt de 'Gelderse Kleiroze'. De vakjury koos de band Cedar Grove tot winnaar 2014. Dit jaar zijn Joop Boxstart, Henry Welling en Kiek now us genomineerd. Op 28 maart maakt de jury, bestaande uit acht radiomakers uit de regio, de winnaar bekend.


width:25%; height:auto;

Dit jaar is er voor de eerste keer ook een publieksprijs. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete nummer. Op 25 april zal de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt worden.


Zaterdag 28 maart in 't Brewinc in Doetinchem
Zaterdag 25 april in De Keizers kroon in Ruurlo

Nieuw onderdeel in Een wagen vol verhalen
In het vorige seizoen van Een wagen vol verhalen was de Liemerse muzikant Joop Boxstart te gast op de wagen vol verhalen, waar hij vertelde over zijn CD 'Disse Kant'. Naar aanleiding van zijn mooie optreden is streekmuziek een nieuw, vast onderdeel in seizoen twee van Een wagen vol verhalen op tv bij Omroep Gelderland. Vanaf 30 maart kunt u wekelijks genieten van een muzikant die zingt over zijn of haar streek! Onder de muzikanten op de wagen zijn een aantal kandidaten van de genoemde dialectfestivals.

width:100%; height:auto;

Categories:: Redactioneel Dialect

Meer verhalen

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn