In Elspeet staat de volledig gerestaureerde molen De Hoop. De eigenaresse van De Hoop biedt plek aan onze wagen voor de vierde uitzending van dit seizoen. Die uitzending staat weer bol van de verhalen. Margreet van Wijk uit Putten vond vergeten Veluwse kinderliedjes. Die heeft muzikant Henk van der Maten voor ons opnieuw op muziek gezet en door schoolkinderen uit Heerde laten zingen.

In Harderwijk zijn jaarlijks de visserijdagen. Om te gedenken hoe het ooit was, toen Harderwijk nog aan de Zuiderzee lag. Rob Spierenburg is al tientallen jaren betrokken bij de Visserijdagen en laat ons prachtige oude beelden zien van de vissers uit Harderwijk.

In datzelfde Harderwijk verrijzen woningen aan het Waterfront, die weer worden voorzien van een persoonlijke gevelsteen. Net als vroeger kunnen bewoners aan de gevel laten zien welke bijzondere gebeurtenissen zich hebben afgespeeld bij of in hun huis. 

Sander Boom is woodcarver en heeft van de gemeente Nunspeet de opdracht gekregen het dorp Vierhouten te voorzien van een aantal houten kunstwerken. Hij maakte bij het dorpshuis een groot hert en daarnaast nog drie banken, die oude Veluwse ambachten verbeelden. Onze presentatrice Renate Schut mocht zelf proberen of ze met een kettingzaag een kunstwerk kan uitzagen.

Nederlands-Indiërs namen in de jaren vijftig een berg aan tradities mee naar Nederland. Zo kwamen nabestaanden van een overledene veertig dagen na het overlijden nog een keer bij elkaar om samen te eten. En dan vooral het lievelingseten van hun dierbare. De tafel werd ook gedekt voor de overledene. Frits Schoonderwal laat ons de lievelingsnasi van zijn opa proeven. Hij kan zich de bijeenkomst na het overlijden nog goed herinneren. 

Vroeger, in slechtere tijden, konden arme boeren geen lekkernijen betalen tijdens de feestdagen. Om ze toch iets lekkers mee te geven, organiseerden bakkers daarom dobbelavonden. Boeren konden dan voor een kleine bijdrage meedobbelen voor bijvoorbeeld speculaaspoppen. Iedereen gaat met wat lekkers naar huis. Renate doet het nog eens dunnetjes over. Kijk of ook zij met wat lekkers naar huis gaat. 

In onze ambachtsrubriek aandacht voor de klokkenmaker van Harderwijk.

Wat kunnen jazzdansers leren van klompendansers en andersom. Heel veel, bleek toen wij de jazzdansers van Orion samen brachten met de boerendansers uit hun woonplaats Putten. De lange versie van de dans kunt u hieronder bekijken. 

Kinderen vertellen in ons gebruikenluik welke tradities zij in stand houden aan het begin van de schooldag.

Kijk maandag 25 januari naar Een wagen vol verhalen. Vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald.  

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf