In Elspeet staat de volledig gerestaureerde molen De Hoop. De eigenaresse van De Hoop biedt plek aan onze wagen voor de vierde uitzending van dit seizoen. Die uitzending staat weer bol van de verhalen. Margreet van Wijk uit Putten vond vergeten Veluwse kinderliedjes. Die heeft muzikant Henk van der Maten voor ons opnieuw op muziek gezet en door schoolkinderen uit Heerde laten zingen.

In Harderwijk zijn jaarlijks de visserijdagen. Om te gedenken hoe het ooit was, toen Harderwijk nog aan de Zuiderzee lag. Rob Spierenburg is al tientallen jaren betrokken bij de Visserijdagen en laat ons prachtige oude beelden zien van de vissers uit Harderwijk.

In datzelfde Harderwijk verrijzen woningen aan het Waterfront, die weer worden voorzien van een persoonlijke gevelsteen. Net als vroeger kunnen bewoners aan de gevel laten zien welke bijzondere gebeurtenissen zich hebben afgespeeld bij of in hun huis. 

Sander Boom is woodcarver en heeft van de gemeente Nunspeet de opdracht gekregen het dorp Vierhouten te voorzien van een aantal houten kunstwerken. Hij maakte bij het dorpshuis een groot hert en daarnaast nog drie banken, die oude Veluwse ambachten verbeelden. Onze presentatrice Renate Schut mocht zelf proberen of ze met een kettingzaag een kunstwerk kan uitzagen.

Nederlands-Indiërs namen in de jaren vijftig een berg aan tradities mee naar Nederland. Zo kwamen nabestaanden van een overledene veertig dagen na het overlijden nog een keer bij elkaar om samen te eten. En dan vooral het lievelingseten van hun dierbare. De tafel werd ook gedekt voor de overledene. Frits Schoonderwal laat ons de lievelingsnasi van zijn opa proeven. Hij kan zich de bijeenkomst na het overlijden nog goed herinneren. 

Vroeger, in slechtere tijden, konden arme boeren geen lekkernijen betalen tijdens de feestdagen. Om ze toch iets lekkers mee te geven, organiseerden bakkers daarom dobbelavonden. Boeren konden dan voor een kleine bijdrage meedobbelen voor bijvoorbeeld speculaaspoppen. Iedereen gaat met wat lekkers naar huis. Renate doet het nog eens dunnetjes over. Kijk of ook zij met wat lekkers naar huis gaat. 

In onze ambachtsrubriek aandacht voor de klokkenmaker van Harderwijk.

Wat kunnen jazzdansers leren van klompendansers en andersom. Heel veel, bleek toen wij de jazzdansers van Orion samen brachten met de boerendansers uit hun woonplaats Putten. De lange versie van de dans kunt u hieronder bekijken. 

Kinderen vertellen in ons gebruikenluik welke tradities zij in stand houden aan het begin van de schooldag.

Kijk maandag 25 januari naar Een wagen vol verhalen. Vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald.  

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn