In Elspeet staat de volledig gerestaureerde molen De Hoop. De eigenaresse van De Hoop biedt plek aan onze wagen voor de vierde uitzending van dit seizoen. Die uitzending staat weer bol van de verhalen. Margreet van Wijk uit Putten vond vergeten Veluwse kinderliedjes. Die heeft muzikant Henk van der Maten voor ons opnieuw op muziek gezet en door schoolkinderen uit Heerde laten zingen.

In Harderwijk zijn jaarlijks de visserijdagen. Om te gedenken hoe het ooit was, toen Harderwijk nog aan de Zuiderzee lag. Rob Spierenburg is al tientallen jaren betrokken bij de Visserijdagen en laat ons prachtige oude beelden zien van de vissers uit Harderwijk.

In datzelfde Harderwijk verrijzen woningen aan het Waterfront, die weer worden voorzien van een persoonlijke gevelsteen. Net als vroeger kunnen bewoners aan de gevel laten zien welke bijzondere gebeurtenissen zich hebben afgespeeld bij of in hun huis. 

Sander Boom is woodcarver en heeft van de gemeente Nunspeet de opdracht gekregen het dorp Vierhouten te voorzien van een aantal houten kunstwerken. Hij maakte bij het dorpshuis een groot hert en daarnaast nog drie banken, die oude Veluwse ambachten verbeelden. Onze presentatrice Renate Schut mocht zelf proberen of ze met een kettingzaag een kunstwerk kan uitzagen.

Nederlands-Indiërs namen in de jaren vijftig een berg aan tradities mee naar Nederland. Zo kwamen nabestaanden van een overledene veertig dagen na het overlijden nog een keer bij elkaar om samen te eten. En dan vooral het lievelingseten van hun dierbare. De tafel werd ook gedekt voor de overledene. Frits Schoonderwal laat ons de lievelingsnasi van zijn opa proeven. Hij kan zich de bijeenkomst na het overlijden nog goed herinneren. 

Vroeger, in slechtere tijden, konden arme boeren geen lekkernijen betalen tijdens de feestdagen. Om ze toch iets lekkers mee te geven, organiseerden bakkers daarom dobbelavonden. Boeren konden dan voor een kleine bijdrage meedobbelen voor bijvoorbeeld speculaaspoppen. Iedereen gaat met wat lekkers naar huis. Renate doet het nog eens dunnetjes over. Kijk of ook zij met wat lekkers naar huis gaat. 

In onze ambachtsrubriek aandacht voor de klokkenmaker van Harderwijk.

Wat kunnen jazzdansers leren van klompendansers en andersom. Heel veel, bleek toen wij de jazzdansers van Orion samen brachten met de boerendansers uit hun woonplaats Putten. De lange versie van de dans kunt u hieronder bekijken. 

Kinderen vertellen in ons gebruikenluik welke tradities zij in stand houden aan het begin van de schooldag.

Kijk maandag 25 januari naar Een wagen vol verhalen. Vanaf 18.20 uur, ieder uur herhaald.  

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen