Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft