Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs