Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers