Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay