Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Biest

12 september 2014
A. Klaassen
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont