Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond