Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette