Pasen is natuurlijk in de christelijke betekenis het feest van de Verrijzenis van Jezus. Maar Pasen gaat ook gepaard met eten. De Paastafel is in veel Gelderse gezinnen een begrip. Wat er op die Paastafel staat is echter heel uiteenlopend, zo blijkt wel uit de verhalen op onze site. We hebben er een paar op een rijtje gezet. Misschien brengt het u wat inspiratie. 

Eieren

Natuurlijk eten we met zijn allen heel veel eieren in net zoveel vormen. De familie Nijenhuis uit Klarenbeek kookte er vroeger alleen al 200 om ze vervolgens in de tuin te verstoppen. Chocolade-eieren liggen alweer een poosje in de winkels. Maar eieren zijn niet alleen om te eten. Ze zijn ook ter versiering en vermaak erg in trek met Pasen.

In Winterswijk organiseerde wielerclub De Stofwolk het zogeheten eiertikken tijdens Pasen, waarbij het zaak was dat de eieren heel bleven. Een andere traditie met eieren, in de hele Achterhoek, had juist te maken met de overblijfselen van de eierschalen. Die werden gevuld met spiritus gebruikt als lichtjes. En dan hebben we het nog niet gehad over al die beschilderde eieren in het land en de prachtige kunstwerken van Reurei

Boterlammetje

Op veel ontbijttafels prijkt met Pasen het boterlammetje, met een krentje als oog en een bieslook als bek. 

Brood en banket

Er zijn mensen die klagen dat Pasen steeds meer op kerst begint te lijken. Met een paasstol, paasstaaf en het gourmetten zijn er dan ook wel veel overeenkomsten. Toch weet bakker Jansen uit Lichtenvoorde te vertellen dat er al in 1438 werd gesproken over een paasstol en dat dat vooral te maken heeft met vruchtbaarheid. We kennen de paashanen op de palmpasenstokken. En rondom Barneveld wordt al sinds jaar en dag het Haantje Pik gebakken. Een stuk banket, grofweg in de vorm van een haantje, met suiker en kaneel. De recepten van de bakkers zijn geheim, maar op onze site vindt u toch een manier om thuis ook het gebak te maken. 

Walnoottikken

In Elburg, in de kerktuin, bestond een traditie die leek op het eiertikken, namelijk het walnoottikken. Een spelletje dat vooral bedoeld was voor de jeugd, maar plezier opleverde voor het hele dorp vertelde Philip Docter in onze uitzending.

Paasos

Mensen zagen er vroeger tijdens Pasen keurig uit, op hun paasbest. Maar dat gold ook voor het eten. Zo kwam, als de portemonnee het toestond, het mooiste vlees op tafel. En die kwam dan weer van het mooiste vetgemeste os van de slager. Die kwam met de paasos langs de deuren, waar je mocht aanwijzen welk stuk je hebben wilde.

 

Riest met krent'n, botterjus en eier

Natuurlijk zijn er ook heel veel tradities die bij de families zelf hoorden. Zo vertelt mevrouw Van Beek-Van Brummen over het gerecht dat bij haar familie hoort met Pasen, Riest met krent'n, botterjus en eier. Precies wat de titel zegt: Rijst met krenten, boterjus en zachtgekookte eieren. Heeft u nou ook een gerecht dat niet mag missen in dit paaslijstje? Laat het ons weten. Dat kan via deze link, of u kunt ons mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Categories:: Redactioneel Pasen

Meer verhalen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek