Pasen is natuurlijk in de christelijke betekenis het feest van de Verrijzenis van Jezus. Maar Pasen gaat ook gepaard met eten. De Paastafel is in veel Gelderse gezinnen een begrip. Wat er op die Paastafel staat is echter heel uiteenlopend, zo blijkt wel uit de verhalen op onze site. We hebben er een paar op een rijtje gezet. Misschien brengt het u wat inspiratie. 

Eieren

Natuurlijk eten we met zijn allen heel veel eieren in net zoveel vormen. De familie Nijenhuis uit Klarenbeek kookte er vroeger alleen al 200 om ze vervolgens in de tuin te verstoppen. Chocolade-eieren liggen alweer een poosje in de winkels. Maar eieren zijn niet alleen om te eten. Ze zijn ook ter versiering en vermaak erg in trek met Pasen.

In Winterswijk organiseerde wielerclub De Stofwolk het zogeheten eiertikken tijdens Pasen, waarbij het zaak was dat de eieren heel bleven. Een andere traditie met eieren, in de hele Achterhoek, had juist te maken met de overblijfselen van de eierschalen. Die werden gevuld met spiritus gebruikt als lichtjes. En dan hebben we het nog niet gehad over al die beschilderde eieren in het land en de prachtige kunstwerken van Reurei

Boterlammetje

Op veel ontbijttafels prijkt met Pasen het boterlammetje, met een krentje als oog en een bieslook als bek. 

Brood en banket

Er zijn mensen die klagen dat Pasen steeds meer op kerst begint te lijken. Met een paasstol, paasstaaf en het gourmetten zijn er dan ook wel veel overeenkomsten. Toch weet bakker Jansen uit Lichtenvoorde te vertellen dat er al in 1438 werd gesproken over een paasstol en dat dat vooral te maken heeft met vruchtbaarheid. We kennen de paashanen op de palmpasenstokken. En rondom Barneveld wordt al sinds jaar en dag het Haantje Pik gebakken. Een stuk banket, grofweg in de vorm van een haantje, met suiker en kaneel. De recepten van de bakkers zijn geheim, maar op onze site vindt u toch een manier om thuis ook het gebak te maken. 

Walnoottikken

In Elburg, in de kerktuin, bestond een traditie die leek op het eiertikken, namelijk het walnoottikken. Een spelletje dat vooral bedoeld was voor de jeugd, maar plezier opleverde voor het hele dorp vertelde Philip Docter in onze uitzending.

Paasos

Mensen zagen er vroeger tijdens Pasen keurig uit, op hun paasbest. Maar dat gold ook voor het eten. Zo kwam, als de portemonnee het toestond, het mooiste vlees op tafel. En die kwam dan weer van het mooiste vetgemeste os van de slager. Die kwam met de paasos langs de deuren, waar je mocht aanwijzen welk stuk je hebben wilde.

 

Riest met krent'n, botterjus en eier

Natuurlijk zijn er ook heel veel tradities die bij de families zelf hoorden. Zo vertelt mevrouw Van Beek-Van Brummen over het gerecht dat bij haar familie hoort met Pasen, Riest met krent'n, botterjus en eier. Precies wat de titel zegt: Rijst met krenten, boterjus en zachtgekookte eieren. Heeft u nou ook een gerecht dat niet mag missen in dit paaslijstje? Laat het ons weten. Dat kan via deze link, of u kunt ons mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Categories:: Redactioneel Pasen

Meer verhalen

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon