De schat van de Ravenhorst

In de 14e eeuw was het niet veilig in de streek rondom Winterswijk. 3 broers, bekend als de roofridders van de Ravenhorst moorden en plunderden en werden aldoende schatrijk. De hele streek leed eronder. Maar op een dag werd op bevel van de keizer de Ravenhorst belegerd en veroverd door Heer Adolf. Toen men het kasteel binnendrong waren de vogels gevlogen en de schatten die ze hadden verzameld verdwenen.

Heer Adolf kreeg het kasteel in leen en ging er wonen met zijn gezin. Maar zoals dat vaak ging in die tijd, werden hij en zijn oudste zoon opgeroepen om te vechten in het leger van de keizer. Na een half jaar kwam een boodschapper met slecht nieuws. Beide waren gesneuveld. De jongste zoon, Herman bleef met zijn moeder en zusters achter. Er was helaas geen geld voor wederopbouw en onderhoud van het kasteel. Zware luiken vielen naar beneden, de klok stortte met toren en al in de gracht, boerderijen raakten in verval…..

Tot overmaat van ramp had het al weken niet geregend en mislukte de oogst. Kortom kommer en kwel!

Maar!!!..

Op een koude novemberavond werd er geklopt op de vervallen poort. Herman deed zelf open en een oude pelgrim vroeg om onderdak.

“Komt u binnen, wees welkom” En Herman liet een royale maaltijd brengen voor de gast en… opende de laatste kruik wijn. Die nacht sliep de oude man in de beste kamer. Na een goed ontbijt zei de pelgrim tegen Herman. “Ik ken u niet en u kent mij niet, maar dit kasteel ken ik maar al te goed” en hij verzocht Herman om met hem mee te komen. Hij liep tot in de diepste kerker, daar drukte hij op een steen. De steen week naar links…….. en uit het gat dat ontstond sprong de glinstering van goud en zilver Herman tegemoet.

“Dit is de schat van de Ravenhorst zei de pelgrim en ik ben een van de roofridders. Ik ben oud en mijn broers zijn gestorven. Deze rijkdommen hebben ons uiteindelijk niets gebracht. Het is bloedgeld. Laat het nu een zegen zijn voor uw kasteel en de hele streek”

Na die woorden liep de man de trappen weer op en het leven van Herman uit. …………………. Kort daarop sloegen de eerste regendruppels tegen de ruiten.

Herman heeft de schat goed gebruikt. De welvaart keerde terug op het kasteel en tot ver in de omtrek roemde men de hartelijkheid en

goedgeefsheid van de inwoners van de Ravenhorst.

foto: Wikipedia

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Winterswijk

Meer verhalen

Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen