De schat van de Ravenhorst

In de 14e eeuw was het niet veilig in de streek rondom Winterswijk. 3 broers, bekend als de roofridders van de Ravenhorst moorden en plunderden en werden aldoende schatrijk. De hele streek leed eronder. Maar op een dag werd op bevel van de keizer de Ravenhorst belegerd en veroverd door Heer Adolf. Toen men het kasteel binnendrong waren de vogels gevlogen en de schatten die ze hadden verzameld verdwenen.

Heer Adolf kreeg het kasteel in leen en ging er wonen met zijn gezin. Maar zoals dat vaak ging in die tijd, werden hij en zijn oudste zoon opgeroepen om te vechten in het leger van de keizer. Na een half jaar kwam een boodschapper met slecht nieuws. Beide waren gesneuveld. De jongste zoon, Herman bleef met zijn moeder en zusters achter. Er was helaas geen geld voor wederopbouw en onderhoud van het kasteel. Zware luiken vielen naar beneden, de klok stortte met toren en al in de gracht, boerderijen raakten in verval…..

Tot overmaat van ramp had het al weken niet geregend en mislukte de oogst. Kortom kommer en kwel!

Maar!!!..

Op een koude novemberavond werd er geklopt op de vervallen poort. Herman deed zelf open en een oude pelgrim vroeg om onderdak.

“Komt u binnen, wees welkom” En Herman liet een royale maaltijd brengen voor de gast en… opende de laatste kruik wijn. Die nacht sliep de oude man in de beste kamer. Na een goed ontbijt zei de pelgrim tegen Herman. “Ik ken u niet en u kent mij niet, maar dit kasteel ken ik maar al te goed” en hij verzocht Herman om met hem mee te komen. Hij liep tot in de diepste kerker, daar drukte hij op een steen. De steen week naar links…….. en uit het gat dat ontstond sprong de glinstering van goud en zilver Herman tegemoet.

“Dit is de schat van de Ravenhorst zei de pelgrim en ik ben een van de roofridders. Ik ben oud en mijn broers zijn gestorven. Deze rijkdommen hebben ons uiteindelijk niets gebracht. Het is bloedgeld. Laat het nu een zegen zijn voor uw kasteel en de hele streek”

Na die woorden liep de man de trappen weer op en het leven van Herman uit. …………………. Kort daarop sloegen de eerste regendruppels tegen de ruiten.

Herman heeft de schat goed gebruikt. De welvaart keerde terug op het kasteel en tot ver in de omtrek roemde men de hartelijkheid en

goedgeefsheid van de inwoners van de Ravenhorst.

foto: Wikipedia

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Winterswijk

Meer verhalen

Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom