Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey