Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk