Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs