Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak