Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt