Er zijn weinig bands die zo omgeven worden door tradities als Normaal. Er zijn weinig streken met zoveel gebruiken als de Achterhoek. We kunnen ons dan ook geen betere ambassadeur wensen dan Bennie Jolink. Jolink vindt tradities enorm belangrijk: "Het geeft identiteit aan de mensen". Jolink is dan ook een groot voorstander van het bewaren van de tradities op deze site.

Het kraaien van de haan bij aanvang van een concert, høken en T-shirts scheuren. Als je naar een Normaal concert gaat dan weet je dat dat erbij hoort. En ook het bier gooien is natuurlijk één van de tradities tijdens de optredens van Normaal. Een traditie die werd geïntroduceerd door manager Joost Carlier maar wat inmiddels steeds minder wordt gedaan omdat het bier te duur is geworden.


Sprekken, naoberschap en de BSA aantrappen op oudjaarsdag
Eén van de mooiste tradities voor Jolink is het sprekken, aan tafel zitten, potje bier erbij of gewoon een kop koffie en dan mooie verhalen vertellen. Het moet waargebeurd zijn en mooi en kleurrijk verteld worden. Het sprekken spreekt Bennie Jolink juist zo aan omdat het te maken heeft met teksten schrijven. Bij het sprekken kan een verhaal meerdere keren verteld worden, want het is nooit hetzelfde.

Ook het naoberschap leeft bij Jolink in Hummelo. Het buurt maken als je nieuw bent, maar ook het regelen van een begrafenis. "Wij hebben hier een begrafenis gehad, daar hoefde geen begrafenisondernemer aan te pas te komen." In de schuur van de zanger worden als decennia lang elk jaar op oudjaarsdag oliebollen, appelflappen, appelbeignets en pufkes (poffertjes) gebakken. De (schoon)zonen gaan carbid schieten en Bennie trapt zelf de BSA aan. En zo staat het leven van de rocker bol van de tradities. In huize Jolink is het sinds een aantal jaren op woensdag opa en oma-dag. Dan komen de 7 kleinkinderen de hele dag en 's avonds schuiven ook de ouders aan en wordt er gegeten aan een lange tafel.

Bieleman Bennie
Bennie Jolink vervulde 12 jaar lang een bijzondere rol op de Hummelse kermis. Hij was bieleman. Bielemannen (bijlemannen) moeten de obstakels uit de weg ruimen en met magische dansen de boze geesten bezweren. Als typisch Achterhoeks noemt Jolink ook de motorsport, of gemotoriseerde sporten. Die zijn populair op het platteland. Bennie was 3 toen hij bij zijn vader voor op de BSA zat en dan gingen ze naar de motorcross. Dat is er met de paplepel ingegoten. Toen Bennie hoorde dat zijn eerste kleinkind een jongen was, reed hij direct naar Hengelo om een quad te kopen, nog voor zijn geboorte. En ook zijn kleindochter van twee heeft al 'zo'n elektrisch hompelding'.

Bang dat de tradities rondom de optredens van Normaal verdwijnen is Jolink niet. Het høken blijft bestaan. Ook zonder Normaal. Er zijn al verschillende bijeenkomsten en festivals gepland waarop de anhangers van Normaal zich kunnen uitleven. Maar eerst op 19 december nog één keer de Normaal-tradities tijdens het grote afscheidsconcert van de band. Houd deze site in de gaten want Bennie geeft binnenkort via eenwagenvolverhalen.nl kaarten weg voor zijn afscheidsfeest.


Video
Categories:: Ambassadeursnetwerk Redactioneel Normaal

Meer verhalen

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer