Een wagen vol verhalen parkeert 18 januari in Rossum bij Zaltbommel. Presentator Renate Schutte gaat het water op om met riviervisser Henk Biesters op de oude manier snoekbaars boven water te krijgen. Met een bootje de Waal over en dan de netten uit. Voor meer informatie over riviervissen kunt u terecht bij het plaatselijke Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden.

In het Betuwse Opijnen werd vroeger flink gebeugeld, ook op zondagen en dat kon de kerkgang wel eens in de weg zitten. De burgemeester vermaande de plaatselijke horeca en langzaamaan stierf de sport ter plekke uit. Op basisschool De Rietschoof probeert Een wagen vol verhalen met hulp van de Nederlandse Beugelbond het beugelen nieuw leven in te blazen door de jonge leerlingen enthousiast te maken.

Veel kerstsfeer in Ammerzoden

Renate duikt ook in de muziekgeschiedenis en leert meer over de Kerstnachtmuziek in Ammerzoden. De Fanfare St. Caecilia zorgt daar al sinds 1917 voor een heel sfeervolle kerstnacht in de wijde regio. Driekske van Wordragen is de initiatiefnemer van deze sfeervolle traditie, die hij begon om te gedenken dat Nederland ongeschonden de Eerste Wereldoorlog doorstond. De bekende Ammerzooier was dienstplichtig militair in die jaren en de dreiging van de oorlog maakte grote indruk. Eén van de zonen van Driekske vertelt het verhaal op de wagen.

Driekske van Wordragen

Bommels bier en folkrock

Brouwer Sil Stranders-Geluk blies de Bommelse biertraditie weer nieuw leven in. Na meer dan 60 jaar brouwt hij weer bier uit Zaltbommel. Renate ontvangt hem met open armen, de zon schijnt en dan gaat een slokje bier er wel in. Muzikale gast is de folkrock-band Pyrolysis, de jonge muzikanten bezingen hun liefde voor hun woon- en geboorteplaats Zaltbommel. Speciaal voor Een wagen vol verhalen componeerden zij het Engelstalige lied 'Between the rivers'. Ook mooie klanken hoort Renate bij een kort bezoek aan diezelfde stad, het bijzondere carillon in de toren van de Gasthuistkapel slaagt er steeds in om passanten te bekoren. 

Verlichtings-spektakel in Aalst

In Aalst bestaat al sinds de jaren '70 een evenement dat is voortgekomen uit het vroegere corso. Het plaatsje staat bekend om de zogeheten 'Verlichtingsdagen' in het derde weekend van september. Alle inwoners van Aalst spannen zich dan in om hun straat aan te kleden met lichtjes en lampen en 's avonds is het een prachtig spektakel dat veel publiek trekt. Auto's rijden stapvoets door de prachtig verlichte straatjes, die ieder een eigen thema hebben. Organisator is Oranjevereniging Trouw aan Oranje, voorzitter Alfred Sprong komt op bezoek en schijnt Renate bij in de wagen. 

Maandag 18 januari , vanaf 18.20 uur, elk uur herhaling op tv bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen