Deze week staat de wagen op een bijzonder plekje. Hemmen, een heel klein plaatsje in de Betuwe, is bijna een openluchtmuseum op zich. Het dorpje is een heerlijkheid en valt onder een stichting. We staan voor het kerkje in Hemmen, waar Dominee Heldring onder andere ooit de eerste Nederlandse kerstboom neerzette. 

Vleeskeuring Huissen
Vroeger werd de zondag tijdens de kermis in Huissen het beste vlees gegeten. Daarom was er de donderdag voor de kermis altijd een vleeskeuring. Die vleeskeuring was zowel letterlijk als figuurlijk, want het was ook gebruikelijk om op die dag een date te regelen voor de kermisgang. Tegenwoordig is er in september nog steeds een grote optocht in Huissen onder de naam Vleiskeuring. 

De Beusichemse paardenmarkt
De paardenmarkt in Beusichem bestaat al sinds 1461. Eerst vervulde deze markt een belangrijke centrumfunctie in de verkoop van paarden. Tegenwoordig is de kermis een belangrijker onderdeel dan de paardenmarkt. Wim Udo is al sinds de jaren zestig betrokken bij het evenement.

Muziek van Hilde Vos
Muzikante Hilde Vos is net moeder geworden. Maar dat weerhield haar er niet van om voor onze uitzending een mooi nummer te schrijven over haar woonplaats Bemmel.

Betuwse eau de vie
In Varik verwerkt stokerij Lubberhuizen en Raaff het Betuws fruit tot eau de vie. Ongeveer 2000 flesjes rollen er uit de stokerij, met alcoholische drank gemaakt van appels en peren tot aan zwarte bessen. 

Pinksterpoppen
In Buren was het ooit een traditie om pinksterpoppen op te hangen bij mensen uit het dorp. De makers van de pop gaven daarmee aan dat ze de ontvanger leuk of bijzonder vonden. Later kreeg het de betekenis dat de ontvangers van de pop moesten opschieten met kinderen krijgen. Niet altijd gepast dus. De traditie stierf uit. Wij kijken nog één keer door de ogen van Burense jongeren naar het bijzondere gebruik.

Heggenvlechten
Vroeger was er natuurlijk nog geen prikkeldraad. Toen was het gebruik om de heggen zodanig te vlechten, dat het vee er niet doorheen kon. Renate krijgt uitleg over de techniek van toen. 

Pannenkoekendag
Vrijdag 18 maart is het voor de tiende keer pannenkoekendag in Nederland. Saakje het Bakmeisje uit Arnhem laat ons zien, hoe we creatief kunnen zijn met pannenkoeken en maakt voor ons een pannenkoekentaart. 

Wilt u alle foto's zien die we die dag gemaakt hebben? Klik dan hier.

Categories:: Een wagen vol verhalen Huissen Hemmen Zetten Bemmel Varik Redactioneel

Meer verhalen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo