Deze week staat de wagen op een bijzonder plekje. Hemmen, een heel klein plaatsje in de Betuwe, is bijna een openluchtmuseum op zich. Het dorpje is een heerlijkheid en valt onder een stichting. We staan voor het kerkje in Hemmen, waar Dominee Heldring onder andere ooit de eerste Nederlandse kerstboom neerzette. 

Vleeskeuring Huissen
Vroeger werd de zondag tijdens de kermis in Huissen het beste vlees gegeten. Daarom was er de donderdag voor de kermis altijd een vleeskeuring. Die vleeskeuring was zowel letterlijk als figuurlijk, want het was ook gebruikelijk om op die dag een date te regelen voor de kermisgang. Tegenwoordig is er in september nog steeds een grote optocht in Huissen onder de naam Vleiskeuring. 

De Beusichemse paardenmarkt
De paardenmarkt in Beusichem bestaat al sinds 1461. Eerst vervulde deze markt een belangrijke centrumfunctie in de verkoop van paarden. Tegenwoordig is de kermis een belangrijker onderdeel dan de paardenmarkt. Wim Udo is al sinds de jaren zestig betrokken bij het evenement.

Muziek van Hilde Vos
Muzikante Hilde Vos is net moeder geworden. Maar dat weerhield haar er niet van om voor onze uitzending een mooi nummer te schrijven over haar woonplaats Bemmel.

Betuwse eau de vie
In Varik verwerkt stokerij Lubberhuizen en Raaff het Betuws fruit tot eau de vie. Ongeveer 2000 flesjes rollen er uit de stokerij, met alcoholische drank gemaakt van appels en peren tot aan zwarte bessen. 

Pinksterpoppen
In Buren was het ooit een traditie om pinksterpoppen op te hangen bij mensen uit het dorp. De makers van de pop gaven daarmee aan dat ze de ontvanger leuk of bijzonder vonden. Later kreeg het de betekenis dat de ontvangers van de pop moesten opschieten met kinderen krijgen. Niet altijd gepast dus. De traditie stierf uit. Wij kijken nog één keer door de ogen van Burense jongeren naar het bijzondere gebruik.

Heggenvlechten
Vroeger was er natuurlijk nog geen prikkeldraad. Toen was het gebruik om de heggen zodanig te vlechten, dat het vee er niet doorheen kon. Renate krijgt uitleg over de techniek van toen. 

Pannenkoekendag
Vrijdag 18 maart is het voor de tiende keer pannenkoekendag in Nederland. Saakje het Bakmeisje uit Arnhem laat ons zien, hoe we creatief kunnen zijn met pannenkoeken en maakt voor ons een pannenkoekentaart. 

Wilt u alle foto's zien die we die dag gemaakt hebben? Klik dan hier.

Categories:: Een wagen vol verhalen Huissen Hemmen Zetten Bemmel Varik Redactioneel

Meer verhalen

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak